Kuinka Suomi selviytyy sitkeistä ympäristökriiseistä? -keskustelutilaisuus 17.11.2023

Aika: 17.11.2023 klo 13–15 
Paikka: Tiedekulma, Stage, Yliopistonkatu 4, Helsinki

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama WISE-hanke ja Suomen Akatemian rahoittama LONGRISK-hanke ovat vuosina 2018–2023 selvittäneet Suomen sopeutumiskykyä sitkeisiin ympäristökriiseihin ja kehittäneet strategista ympäristökriisien hallintaa. Tähän yleisötilaisuuteen kulminoituvat molemmat hankkeet.

Sitkeät ympäristökriisit vaativat tehokkaita toimenpiteitä ja haastavat yhteiskuntaa varautumaan kauaskantoisesti tuleviin kriiseihin. Samalla on selviydyttävä nykyisistä monialaisista ja akuuteista kriiseistä. Miten sopeutua yhteiskunnan toistuvaan heilahteluun normaaliolojen, häiriötilojen ja poikkeusolojen välillä?

Tilaisuudessa pohditaan, kuinka Suomi voi selviytyä ympäristökriiseistä, joita ei täysin ymmärretä, jotka ovat sitkeitä ja joihin ei tunnu löytyvän pysyviä ratkaisuja. Puheenvuorot ja paneelikeskustelu rakentuvat WISE- ja LONGRISK-hankkeiden tutkimuksiin perustuvien politiikkaväittämien ympärille. Tilaisuudessa esitellään ’politiikkapäämaja’, uusi työkalu kriisipäätöksentekoon. Lisäksi keskustellaan koronapandemian opeista ja elävöitetään kriisiajattelua visuaalisten kojelautojen ja musiikkiesityksen keinoin.

Tilaisuuden juontaa toimittaja ja tietokirjailija Hanna Nikkanen. Politiikkasuositukset esittelee Helsingin yliopiston ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen. Keskustelemassa ovat Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki, ELY-keskusten ilmastoyksikön johtava ilmastoasiantuntija Maaria Parry, finanssi- ja vakuutusalan asiantuntija Esko Kivisaari, Nordean johtava ilmastoasiantuntija Matti Kahra ja Tampereen yliopiston sosiologian professori Turo-Kimmo Lehtonen.

Ohjelma:
13:00-13:10 Tervetulosanat ja musiikkiesitys
13:10-13:20 Politiikkasuositusten esittely
13:20-14:40 Paneelikeskustelu
14:40-14:55 Yleisökysymykset
14:55–15:00 Päätössanat

Tapahtuma on yleisölle avoin ja se myös striimataan. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa puolen vuoden ajan.

Tervetuloa Tiedekulmaan kuulemaan ja keskustelemaan!

Katso tallenne tästä!