Suomi muutoksessa – Ratkaisuja ympäristön ja yhteiskunnan sopeutumiseen -tilaisuus 23.5.2023

Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston ohjelma “Sopeutuminen kestävän kasvun edellytyksenä” (ADAPT), jonka alle WISE-hanke kuuluu, on kehittänyt vuosina 2018-2023 ratkaisuja siihen, miten yhteiskunnan, yhteisöjen ja yksilöiden voimavarat ja resurssit sekä niiden uudet yhdistelmät parhaiten tukisivat kokonaisvaltaista sopeutumiskykyä. Niiden pohjalta tehtiin ADAPT-ohjelman politiikkasuositus Näin ohjaamme muutosta kestävämpään suuntaan.

Nyt monivuotinen ohjelma huipentuu lopputilaisuuteen Musiikkitalossa. Tilaisuudessa kuullaan hankkeiden tuloksia, keskustellaan parhaista ratkaisuista asiantuntijajoukon kanssa – ja syvennytään kestävyysmurrokseen myös taiteen kautta. Lopputilaisuus toteutetaan ADAPT-tutkijoiden ja Sibelius-Akatemian taiteilijoiden kokeellisena yhteistyönä. Ohjelma löytyy täältä.

Sessiossa ”Kuinka vastata monikriisiin – sopeutuminen ja resilienssi” WISE-hanketta edustaa Turo-Kimmo Lehtonen (Tampereen yliopisto), joka esittelee kolmea sosioekologiseen kriisiin varautumisen tapaa suomalaisissa kaupungeissa, sekä Janne Hukkinen (Helsingin yliopisto) ja Paavo Järvensivu (BIOS), jotka esittelevät politiikkapäämajaa strategisen kriisipäätöksenteon alustana. Puheenvuorojen jälkeen nähdään Taideyliopiston opiskelijoiden The Sound of Data -musiikkiesitys, jossa tulkitaan tutkimustuloksia taiteen tavoin. Esitys kuullaan myös WISE- ja LONGRISK -hankkeiden tulevissa yhteisissä tilaisuuksissa: kesäkuun symposiumissa ja marraskuun yleisötilaisuudessa Tiedekulman Stagella. Lopuksi paneelikeskustelussa WISE-hankkeen Janne Hukkinen (professori, Helsingin yliopisto), Minna Liimatainen (turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Helsingin kaupunki) ja Atte Harjanne (kansanedustaja, Vihr.) vaihtavat ajatuksia ratkaisuista monikriisiin.

Paikka: Musiikkitalo, Helsinki + live stream
Aika: Tiistai 23.5. klo 9-18